Radio-kuchnia

To ciekawe, jak często można złapać się na mimowolnym stwierdzeniu
Mnie to nie dotyczy” – kiedy mowa jest o pierwiastkach radioaktywnych.

Tymczasem świat wokół pełen jest tej materii, która jednych niepokoi, innych prowokuje do głębszych przemyśleń a jeszcze innym daje natchnienie i motywację do odkrywania (chociaż niekoniecznie w kuchennej scenerii) rzeczywistości zza drugiej strony lustra, gdzie mieszka antymateria, cząstki subatomowe i…  

Zerknij tylko do zaserwowanych poniżej tabel, by przekonać się o tym, co jeszcze, poza dobrym smakiem i wyborną wonią, każdy z nas może znaleźć na talerzu.
Izotop K-40 występuje w naszej diecie od zawsze a dawka promieniowania, którą od niego otrzymasz stosując zrównoważoną dietę nie zagraża Twojemu organizmowi. Jeżeli nie musisz – to nie wzbogacaj swojej diety na siłę i nie stosuj zamienników soli zawierających potas (więcej o aktywności potasu K-40 w niewinnej torebce pewnej soli).
Pozostałe izotopy radioaktywne są spuścizną po nieprzemyślanych eksperymentach, niedopilnowanych procesach i zabójczej ciekawości człowieka.

Kiedyś takie dane mogły nie mieć dla Ciebie większego znaczenia. Dzisiaj – w dobie globalnego rynku, gdzie króluje zysk i mamona – ludzie coraz częściej chcą wiedzieć skąd pochodzi dany produkt spożywczy lub surowce do jego wytworzenia.

Każdy ma także prawo do poszukiwania odpowiedzi na pytanie
dlaczego pewne produkty – jak okazuje się przy kasie – są zaskakująco i podejrzanie tanie?

Czy w dalszym ciągu należysz jeszcze do grona osób, które wierzą w promocję?
Wierzysz w to, że ktoś da Ci coś po kosztach… że korporacja z zupełnie obcego kraju i może nawet
z innego kontynentu zapłaci za Twoje śniadanie albo za obiad?

.

Zawartość wybranych radioizotopów w żywności

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg] SD [Bq/kg] region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
drób Cs-137  2,22 (2,14-2,29)  - Zachodniopom. 2008 2
drób K-40 74,09 32,02 Siedlce 98-07 1
drób Sr-90 w oprac.  - Szczecin 2014
wieprzowina Cs-137 2,21 (2,15-2,29)  - Zachodniopom. 2008 2
wieprzowina K-40 97,12 31,56 Siedlce 98-07 1
wołowina Cs-137 2,22 (1,30-3,95)  - Zachodniopom. 2008 2
wołowina K-40 98,66 36,94 Siedlce 98-07 1

 

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg] SD [Bq/kg] region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
warzywa
(z wyłączeniem ziemniaków)
Cs-137 3,89 3,35 Siedlce 98-07 1
warzywa
(z wyłączeniem ziemniaków)
K-40 98,54 72,93 Siedlce 98-07 1
ziemniaki Cs-137 1,44 2,45 Siedlce 98-07 1
ziemniaki K-40 120,13 43,05 Siedlce 98-07 1
owoce Cs-137 1,82 2,75 Siedlce 98-07 1
owoce K-40 58,62 33,43 Siedlce 98-07 1
jabłka/brzoskwinie K-40 38 22,68 Siedlce 98-07 1

 

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg]
lub
[Bq/l]
SD [Bq/kg]
lub
[Bq/l]
region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
mleko Cs-137 2,11 (1,25-2,25)  - Zachodniopom. 2008 2
mleko K-40 48,77 33,04 Siedlce 98-07 1
mleko Sr-90 w oprac.  - Zachodniopom. 2014
jaja Cs-137 2,18 (2,14-2,25)  - Zachodniopom. 2008 2

 

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg]
lub
[Bq/l]
SD [Bq/kg]   lub
[Bq/l]
region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
woda morska Sr-90 4,6  - ujście Wisły 2011 3
woda morska Cs-137 18,3  - ujście Wisły 2011 3
woda morska Cs-137 37,1  - półwysep helski 2011 3
woda morska Cs-137 30 1 Świnoujście 1997 4
woda morska Pu-239, Pu-240 20 2 2006 5
woda mineralna Ra-226 0,243 - Słotwinka 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,2  - Słotwinka 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0012 - Słotwinka 2006 6
woda mineralna U-234 0,009  - Słotwinka 2006 6
woda mineralna U-238 0,0053  - Słotwinka 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,018  - Jan 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,01  - Jan 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0041  - Jan 2006 6
woda mineralna U-234 0,0027  - Jan 2006 6
woda mineralna U-238 0,0027  - Jan 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,021  - Zuber 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0059  - Zuber 2006 6
woda mineralna U-234 0,023  - Zuber 2006 6
woda mineralna U-238 0,008  - Zuber 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,012  - Aqua Minerale 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,016  - Ustronianka 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,5  - Staropolanka 2000 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,08  - Staropolanka 2000 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0105  - Staropolanka 2000 2006 6
woda mineralna U-234 0,014  - Staropolanka 2000 2006 6
woda mineralna U-238 0,004  - Staropolanka 2000 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,006  - Skarb Muszyny 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,01  - Primavera 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,03  - Primavera 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,004  - Kropla Beskidu 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,008  - Jurajska 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,25  - Wielka Pieniawa 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,03  - Wielka Pieniawa 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,066  - Kryniczanka 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,08  - Kryniczanka 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0061  - Kryniczanka 2006 6
woda mineralna U-234 0,004  - Kryniczanka 2006 6
woda mineralna U-238 0,003  - Kryniczanka 2006 6
woda mineralna Ra-226 0,047  - Muszynianka, plus 2006 6
woda mineralna Ra-228 0,05  - Muszynianka, plus 2006 6
woda mineralna Po-210 0,0023  - Muszynianka, plus 2006 6
woda mineralna U-238 0,003  - Muszynianka, plus 2006 6

 

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg] SD [Bq/kg] region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
ryby Cs-137 2,23 (2,17-2,34) - Zachodniopom. 2008 2
ryby K-40 75,83 32,6 Siedlce 98-07 1
ryby Sr-90 w oprac. - Szczecin 2014
śledź bałtycki Cs-137 4,7 -  Polska 2010 7
flądra Cs-137 4,9 -  Polska 2010 7
dorsz Cs-137 6,6 -  Polska 2010 7

 

rodzaj żywności radionuklid aktywność [Bq/kg]
lub
[Bq/l]
SD [Bq/kg]
lub
[Bq/l]
region
(lub nazwa wł.)
okres badania źródło
miód lipowy Cs-137 0,51
(0,13-1,56)
0,5 Polska 2012 8
miód lipowy K-40 57,98 (35,17-78,40) 13,4 Polska 2012 8
miód wielokwiatowy Cs-137 0,63
(0,13-1,99)
0,6 Polska 2012 8
miód wielokwiatowy K-40 23,85 (10,56-47,63) 12,3 Polska 2012 8
miód gryczany Cs-137 0,5
(0,13-1,88)
0,7 Polska 2012 8
miód gryczany K-40 28,31 (20,97-35,92) 4,8 Polska 2012 8
miód spadziowy Cs-137 1,21
(0,35-2,86)
1,2 Polska 2012 8
miód spadziowy K-40 39,44 (11,42-69,53) 23,8 Polska 2012 8

 

Najświeższe dane radiometryczne żywności z Twojego lokalnego rynku będą tu dostępne w ciągu kilkunastu dni od zgromadzenia przez nas środków na zakup potężnego detektora NaI(Tl) wraz z fotopowielaczem, analizatorem wielokanałowym, pojemnikiem niskotłowym oraz oprogramowaniem do identyfikacji radionuklidów.

Poniżej zamieszczamy wykaz źródeł danych pomiarowych, których nie wykonaliśmy samodzielnie.

1. Królak E. Karwowska J. Potassium-40 and Cesium-137 in the Surface Layers of Arable Soils and Food Supplies. Polish J. of Environ.Stud. Vol. 19, No.3 (2010) s. 599-604

2. Rachubik J. Grosicki A. Radiocaesium activity concentrations in polish food of animal origin and radiation dose assessment for consumers.Bull Vet Inst Pulawy 53, 839-843, 2009

3. Zalewska T. Śliwińska A. Staniewski M. Cs-137 and Sr-90 sewawater in the Polish economic zone, in 2011; HELCOMMORS EG 2/2012 Wilno, Litwa 22-25 maj 2012

4. Knapińska-Skiba D. Bojanowski R. Piękoś R. Dissolved and suspended forms of caesium-137 in marine and riverine environments of the southern Baltic ecosystem; Nukleonika 2002; 47(2) s. 53-58

5. Lujaniene G. Remeikaite-Nikiene N. Garnaga G. Jojksas K. Silobritiene B. Stankevicius A. Semcuk S. Kulakauskaite I. Transport of Cs-137, Am-241 and Pu isotopes in the Curonian Lagoon and the Baltic Sea. J. Environ. Radioact. 127 (214) 40-49

6. Schonhofer F. Chałupnik S. Wallner G. Chmielewska I. Natural Radionuclides in mineral waters sold in upper Silesia, Poland: their measurement, doses, and compliance with regulations. Advances in Liquid Scintillation Spectrometry 2009, s. 125-131

7. Zalewska T. Stupińska M. Anthropogenic radionuclides Cs-137 and Sr-90 in the southern Baltic sea ecosystem. Oceanologia 55(3), 2013, s. 485-517

8. Borawska M.H. Kapała J. Puścion-Jakubik A. Horembała J. Markiewicz-Żurkowska R. Radioactivity of honeys from Poland after the Fukushima accident. Bull Environ Contam Toxicol (2013) 91, s. 489-492

Możesz także zwrócić uwagę na radioizotopy występujące w przedmiotach codziennego użytku, których nawet nie śmiesz jeszcze podejrzewać o radioaktywność